prawdopodobienstwo!!!
Agata: Ze zbiory cyfr {1,2,3,4,5,6,7,8,9} losujemy kolejno dwie cyfry bez zwracania i tworzymy liczbe
dwucyfrowa. Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia, ze
a) otrzymana liczba jest wieksza od 35
b) otrzymana liczba jest podzielna przez 6
26 sty 20:14
irena_1:
Wszystkich tak otr5zymanych liczb dwucyfrowych jest 9*8=72
a)
Jeśli pierwszą wylosowaną jest 3, to mamy 4 możliwości losowania drugiej cyfry (6, 7, 8 lub 9)
Jeśli za pierwszym razem wylosujemy 4, 5, 6, 7, 8 lub 9, to na drugim miejscu może być dowolna
z pozostałych ośmiu cyfr, czyli tu jest 6*8=48 możliwości
Zdarzeń sprzyjających jest
4+48=52
27 sty 08:27
irena_1:
b)
Liczby dwucyfrowe podzielne przez 6 o różnych cyfrach (bez 0):
12
18
24
36
42
48
54
72
78
84
96
Jest ich 11
27 sty 08:30
Frost: w przykładzie b) możesz zrobić to szybciej. Sprawdzić ile jest wielokrotności 6. 72:6=12.
60 odpada więc jest 11.
27 sty 09:00