analiza
Julian Ochocki: Oblicz granicę:
| | (n−3)(2n+5)5(3n−2) | |
lim |
| |
| | (4n−1)2(2n+7)2(7n+1)n2 | |
n→
∞
| | (3n+4) | |
lim |
| . Całe wyrażenie do potęgi 7n |
| | (3n−5) | |
n→
∞
26 sty 20:13
Julian Ochocki: Proszę o pomoc, jutro mam kolokwium i muszę dowiedzieć się jak to rozwiązywać.
26 sty 20:29
Julian Ochocki: Up
26 sty 20:53
Kuba: Wyciągnij najwyższe potęgi z licznika i z mianownika, skróć co się da i zobacz, do czego dąży
każdy czynnik przy n dążącym do niekończoności dodatniej.
26 sty 21:06
Julian Ochocki: Próbowałem tak, ale nie wiem co zrobić z tym wyrażeniem do 5 potęgi, rozpisalbys mi to?
26 sty 21:09
Kuba: Dla wygody pomijam, dokąd dąży n
| | n(1−3/n)[n(2+5/n)]5n(3−2/n) | |
lim |
| = |
| | [n(4−1/n)]2[n(2+7/n)]2n(7+1/n)n2 | |
| | n7(1−3/n)(2+5/n)5(3−2/n) | |
= lim |
| = $ |
| | n7(4−1/n)2(2+7/n)2(7+1/n) | |
n
7 skraca się.
Kiedy n →
∞, wszystkie te ułamki z n w mianowniku dążą do zera.
= [96/448]
Ja bym tak zrobił pierwsze
26 sty 21:23
Julian Ochocki: Dziękuję bardzo
26 sty 21:45