prawdopodobienstwo zdarzenia
Agata: Na loterii znajduje sie 6 losow wygrywajacych: jeden z wygrana 30 zł, dwa − po 20 zł i trzy −
po 10 zł.
Pozostałe 4 losy sa puste. Wybieramy losowo dwa losy. Oblicz prawdopodobienstwo zdarzena,
ze wygramy kwote rowna 30 zł.
26 sty 20:11
irena_1:
Możemy mieć:
(0, 30), (30, 0), (20, 10), (10, 20)
| | 4 | | 1 | | 1 | | 4 | | 3 | | 2 | | 2 | | 3 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| = |
| | 10 | | 9 | | 10 | | 9 | | 10 | | 9 | | 10 | | 9 | |
| 2 | | 2 | | 3 | | 3 | | 10 | | 2 | |
| + |
| + |
| + |
| = |
| = |
| |
| 45 | | 45 | | 45 | | 45 | | 45 | | 9 | |
27 sty 08:39