Dwa zadanka z geometrii analitycznej w 3R.
Nissan: | | ⎧ | x+2y−z=0 | |
| Zad1.Zapisać w postaci parametrycznej rzutu prostej l : | ⎩ | 2x−y+z=−3 | na płaszczyznę
|
π1 : x−y+z=2. (Jak to ruszyć,może jakaś mała/większa wskazówka?,zrobiłem szkic ale nic po za
policzeniem wektora z tej prostej nie mam)
Zad2.Napisać równanie płaszczyzny π1 prostopadłej do płaszczyzny π2 : −3x+2y−4z=1 i
zawierającej prostą.Z tej prostej jestem w stanie odczytać wektor równoległy do niej i
punkt.(Tylko co mi ten punkt daje, ma przez niego przechodzić ta płaszczyzna?)
l:
x+1−2 =
y−2 =
z−23
26 sty 19:49
Mila:
1)
l:
x+2y−z=0
2x−y+z=−3
k
→=[1,2,−1]x[2,−1,1]=[1,−3,−5] wsp. kierunkowy prostej l
Szukamy punktu ∊l
x=0
2y−z=0
−y+z=−3
y=−3
z=−6
A=(0,−3,−6)∊l
Równanie parametryczne prostej l:
x=t
y=−3−3t
z=−6−5t
Szukamy drugiego punktu B∊l
Dla t=−1
B=(−1,0,−1)
Rzut prostopadły punktu A na π1:
n
→[1,−1,1] wektor normalny π1
p: prosta prostopadła do π1 i przechodząca przez A=(0,−3,−6)
x=0+s
y=−3−s
z=−6+s
Szukamy punktu przebicia płaszczyzny π1⇔Podstawiamy do równania płaszczyzny π1
s−(−3−s)+(−6+s)=2
s+3+s−6+s=2
3s=5
podobnie szukasz rzutu punktu B na π1 i piszesz równanie prostej
Posprawdzaj rachunki.
26 sty 22:49
Nissan: Dziwne albo ja jestem tępy albo moja pani profesor dała mi błędną odpowiedź bo jej wychodzi l:
27 sty 12:25
AS: Popróbuję i ja moich sił
Dana płaszczyzna: Pi: −3*x + 2*y − 4*z = 11
Prosta w postaci parametrycznej: x =−1 − 2*t , y =−2*t , z = 2 + 3*t , t ∊ R
Szukana płaszczyzna; m*X + n*y + p*z + 1 = 0
Obieram dwa różne punkty należące do prostej
np. A1 = (−1,0,2) dla t = 0 , A2 = (−1,−2,5) dla t = 1
Z warunku prostopadłości płaszczyzn mamy
−3*m + 2*n − 4*p = 0
m + 0*n + 2*p = −1 po podstawieniu wsp. A1
−m − 2*n + 5*p = −1 po podstawieniu wsp. A2
Rozwiązaniem tego układu równań jest
m = 1/7 , n = −9/14 , p = −3/7
Po uporządkowaniu mamy szukane równanie płaszczyzny
2*x − 9*y − 6*z + 14 = 0
27 sty 13:25
AS: Uwaga do tematu
W równaniu płaszczyzny mamy ... = 1 a nie 11
Nie ma to wpływy na przebieg rozwiązania.
27 sty 13:28
AS: Jeszcze jedna uwaga
Przy przepisywani zgubiłem znak −
dla punktu A1 równanie ma postać −m + 0*n + 2*p = −1
i taki układ jest rozwiązywany.Odpowiedź jest poprawna.
Sprawdziłem.
Ten paskud chochlik tylko czekał na okazję.
27 sty 13:34
Nissan: Drugie już sam ogarnąłem.Chodziło mi o zad1.Do niego podałem odpowiedź.
27 sty 13:53
Mila:
Piszesz o równaniu prostej l z (1), czy o rzucie na płaszczyznę π1?
27 sty 16:52
Nissan: Chodzi mi o ten rzut.Mam dwa punkty zrzucone i co dalej?
27 sty 21:05
Mila:
Piszesz równanie prostej przechodzącej przez te dwa punkty A' i B', masz z tym problem?
27 sty 21:16
Mila:
Jakie napisałeś rownanie rzutu?
27 sty 21:22
Nissan: No właśnie z tym też mam problem.Wróćmy jednak do równania prostej.Mam te punkty ale jak
zapisać.Podstawić je do postaci parametrycznej , o którą proszą mnie w zadaniu?Skąd mam wziąć
wektor?
28 sty 11:26
Mila:
Jakie są współrzędne B' ?
28 sty 17:17
Mila:
| | −4 | | 10 | | 14 | |
A'B'→=[ |
| , |
| , |
| ] |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
Wektor ten jest równoległy do wektora u
→=[−4,10,14], a ten do wektora [−2,5,7]
Równanie prostej A'B':
28 sty 22:47