przebieg zmienności tabela
john2: Przebieg zmienności y = sinx + x
Jak narysować tabelę?
Konkretnie chodzi mi o to, jak zapisać pierwszy wiersz z przedziałami, mając takie informacje:
y' = cosx + 1
y' = 0
cosx + 1 = 0
cosx = −1
x = π + 2kπ
y' > 0
cosx > −1
x ∊ R\{π + 2kπ}
y' < 0
brak rozwiązań
Funkcja rośnie w całej dziedzinie
Brak ekstremów
y'' = −sinx
y'' = 0
−sinx = 0
x = kπ
y'' > 0
− sinx > 0
x∊(π + 2kπ, 2π + 2kπ)
Tu funkcja ma kształt ∪
y'' < 0
− sinx < 0
x∊ (2kπ, π + 2kπ)
Tu funkcja ma kształt ∩
Punkt przegięcia (kπ,kπ)
26 sty 19:47
Janek191:
26 sty 19:48
john2:
Janek191 chodzi mi o tabelę. Jak zapisać pierwszy wiersz z tabeli?
Mam sobie wybrać jakiś "fragment osi x?"? Na przykład:
−2π .... −π....0.....π.....2π
26 sty 19:51