co zrobić z taką całka?
sama: ∫x
2+11/x
2−1 dx na dole dwa nawiasy licznik przyrównać z mianownikiem A i B? Mógłby ktoś
obliczyć? Porównam wynik
26 sty 19:44
Eve: rozbiłes na ułamki proste, czy innym sposobem?
26 sty 19:47
Dawid: x+6log(1−x)−6log(x+1)+C
26 sty 19:48
sama: Evę na ułamki. Mi wyszło 6ln (x−1)−6ln (x+1)+C taj może być?
26 sty 20:12
Eve: tak
26 sty 20:15
sama: Kurcze ja nie ogarniam tych różnych sposobów

ale dzięki
26 sty 20:17
Borysek: Sama: dobrze tylko zabrakło Ci chyba x, tzn; x + 6ln(x−1) + 6ln(x+1) + c
26 sty 20:17
sama:
26 sty 20:18
sama: A skąd ten x?
26 sty 20:24
Borysek: | | 12 | |
Najpierw dzielimy x2 + 11 przez x2 − 1 = 1 + |
| i potem rozbijamy całkę |
| | x2 − 1 | |
| | 12 | | 12 | |
∫1+ |
| dx = ∫1 dx + ∫{12}{x2−1} dx = x + ∫ |
| |
| | x2−1 | | x2 −1 | |
26 sty 20:34
sama: Hmm ja to robiłam Z A i B miałam x2+11=A (x+1)+B (x−1) i tam mi wyszło. Jak robie innym
sposobem to może nie trzeba tego x? Ja już nie wiem
26 sty 20:40