promien okregu wpisanego
trzcina: Na okręgu opisano trapez którego pole jest równe 100cm kwadratowych.Ramiona trapezu tworzą z
dłuższą podstawą kąty o miarach 30 i 45 stopni. Oblicz długość promienia okręgu.
help
22 lis 22:44
Basia: Pomagam
22 lis 23:24
Basia:

h=2r
w czworokącie opisanym na okregu
a+b = c+d
sinα=
hd
sin30 =
2rd
d*sin30 = 2r
d*
12 = 2r
d=4r
−−−−−−−−−−
sinβ =
hc
sin45=
2rc
c*sin45 = 2r
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a+b = 2
√2r+4r = 2r(2+
√2)
| | a+b | |
P= |
| *h = r(2+√2)*2r = 2r2(2+√2) |
| | 2 | |
2r
2(2+
√2)=100
| | 50 | | 50(2−√2) | |
r2 = |
| = |
| = 25(2−√2) |
| | 2+√2 | | 4−2 | |
r = 5
√2−√2
22 lis 23:53
Wiadukt: Dz, mordo
12 wrz 07:36