4
Foxal: Zadanie 4
Punkt A=(−√6,0) jest jednym z punktow wspolnych wykresu funkcji w(x)=x3−7x−√6 i osi
odcietych.Znajdz pozostale punkty wspolne wykresu i funkcji w i osi OX.
Czyli mam znalesc pierwiastki tej funkicji (wielomianu). Jeden z nich to −√6. Prosilbym o
jaks wskazowke, bo dzielenie wielomianu przez dwumian (x+√6) by sprowadzic wyrazenie do
stopnia drugiego wydaje sie skomplikowane. Więc napewno jest jakis inny sposob.
26 sty 19:37
Foxal: czyli jak podzielic ten wielomian?
26 sty 19:45
Saizou :
ładnie się podzieli

W(x)=(x+
√6)(x
2−
√6x−1)
26 sty 19:48
Foxal:
x2−√6
(x3−7x−√6):(x+√6)
−x3−√6x
−−−−−−−−−−−−−−−
−√6−7x
√6+36
dalej nie umiem
26 sty 19:52
Saizou :
bo masz błąd
(x3−0x2−7x−√6):(x+√6)=x2−√6x−1
−x3−√6x2
=======
−√6x2−7x
√6x2+6x
========
−x−√6
x+√6
=====
0
26 sty 19:56
pigor: ..., możesz np. tak :
w(x)= x
3−7x−
√6 = x
3−6x−x−
√6= x(x
2−
√62)−1(x+
√6)= x(x−
√6)(x+
√6)−1(x+
√6)=
= (x+
√6) (
x2−√6−1) i x
2−
√6−1=0 i Δ= 6+4=10 ⇒
x= 12(√6±√10) .
26 sty 20:08