tryg
adam: dla kątów ostrych
alfa i beta pewnego tr. prost.
zachodzi równość
sinα*sinβ=0,48
oblicz wart. wyrażenia:
cosα+cosβ=cos
2α+cos
2β+2*0,48=1,96,
tak
26 sty 19:37
26 sty 19:42
26 sty 19:45
Eve: nie możesz podnosić do kwadratu samego wielomianu
26 sty 19:46
adam: /.../?
26 sty 19:48
adam: rozpisałem to tak (cosα+cosβ)2, nie można tak?
26 sty 19:48
adam: @eve, pomogłabyś mi?
26 sty 19:54
adam: czy ktoś wie, interesuje mnie wskazówka jak to rozwiązać
26 sty 20:02
Eve: no własnie nie można, tak można zrobić jak jest równanie
czyli mamy sinαsinβ=0,48
i masz obliczyć cosα+cosβ ?
26 sty 20:03
adam: tak
26 sty 20:04
Eve:
mozna przyjąć: cosα+cosβ=x i wtedy podnieś do kwadratu
26 sty 20:08
adam: próbowałem tak robić,
sinα*sinβ=0,48
(sinα*sinβ)2 = 0,482
sin2α*sin2β=0,48
tylko, że wychodzi mi jedynka trygonometryczna...
26 sty 20:09
adam: @eve, ok spróbuje
26 sty 20:10
adam: @Eve
dzięki, zadanie zrobione
26 sty 20:14
Eve: super, dobrze, że na to wpadłam, bo 4 razy próbowałam to ogarnąć i nic
26 sty 20:17