rachunek prawdopodobieństwa
ami: Zmienna X ma rozkład absolutnie ciągły o gęstości danej wzorem:
| | ⎧ | 16 gdy x∊[−2,0) | |
| g(x)= | ⎨ | 1−x2 gdy x∊[0,1] |
|
| | ⎩ | 0 w pozostałych przypadkach | |
Oblicz:
b) EX
prosze o pomoc:
| | 1 | | 1 | |
a) P(−1≤X< |
| )=P(X∊[−1, |
| ))=∫ 0−2 g(x) dx=  nie wiem do konca jak wykonać |
| | 2 | | 2 | |
b)EX=∫
R x*g(x) dx=∫
−20 x* (1/6)+∫
01 x*(1−x
2)

czy w ten sposób to liczyć czy jeszcze
uwzględniać 0 ktore jest w pozostalych przypadkach? czy jak? prosze o pomoc
26 sty 19:31
ami: prosze chociaz o pomoc czy jest to dobrze czy zle
26 sty 20:01
Gray: a) P(X∊[−1;0,5)) = ∫[−1;0,5)f(x)dx = ∫[−1;0)f(x)dx + ∫[0;0,5)f(x)dx = ...
Dalej Ty − skorzystaj z postaci f na przedziałach.
26 sty 20:13
ami: czyli a)
∫
[−1,0) 1/6 dx + ∫
[0,1/2) (1−x
2) dx = 1/6 + ∫
[0,1/2) (1−x
2) dx = i po obliczeniu
wychodzi 15/24

czy coś pomyliłam
26 sty 20:20
ami: a w b) EX=∫
[−2,0) x*(1/6) + ∫
[0,1] (1−x
2)*x dx =
1/6 * ∫
[−2,0) x + ∫
[0,1] (x−x
3) dx= (1/6)*(−2) + (1/2)−(1/4)= (−1/12)
26 sty 20:24