Równania pilne
Karol: Potrzebuje pomocy. Nie mogę sobie poradzić z takim układem równań
i1+i2+i4=2
i2−i3+i4=5
i1−2i2−3i3=−10
2i2−4i4=10
Gdybym mógł prosić kogoś o rozpisanie tego układu bym był bardzo wdzięczny
26 sty 19:27
Karol: Równania pilne
Karol: Potrzebuje pomocy. Nie mogę sobie poradzić z takim układem równań
i1+i2+i4=2
i2−i3+i4=5
i1−2i2−3i3=−10
2i2−4i4=10
Gdybym mógł prosić kogoś o rozpisanie tego układu bym był bardzo wdzięczny
26 sty 19:36
Eve:
1−2,
3+4 i 1*2+3
zostaniie ci układ 3 równań z 3 niewiadomymi
26 sty 19:40
Karol: Tylko że ja nadal nie rozumiem jak to zrobić chodzi mi o rozpisanie tego zadania aby je
zrozumieć
26 sty 19:51
Eve: będe pisała na x,y,z,t, będzie łatwiej
x+y+t=2
y−z+t=5
odejmij je i zapisz sobie co zostanie
26 sty 19:53
Eve:
z−2y−3z=−10
2y−4t=10
dodaj i zapisz
26 sty 19:57
Karol: No to wyjdzie
x+z=−3
26 sty 19:59
Eve:
x+y+z=2 / *2
2x+2y+2z=4
x−2y−3z=−10
dodaj i zapisz
26 sty 20:00
Eve:
dobrze, zrób resztę
26 sty 20:00
Karol: A z drugiego −2z+4t=0
26 sty 20:05
Eve: ups, na początku ma byc x, przepraszam : x−3z+4t=0
26 sty 20:11
Eve: gdzie się podziałeś ?
26 sty 20:26
Karol: No jestem
26 sty 20:30
Karol: Tylko sie troszke zamieszalem
26 sty 20:30
Eve: popraw to drugie: 20.11 poprawnie
26 sty 20:31
Karol: Ale to drugie co ja napisałem
26 sty 20:35
Karol:
26 sty 20:35
Eve: moje z 20.11 jest poprawnie, zamiast x napisałam z
26 sty 20:36
Karol: x+2=−3
X−3z+4t=0
To narazie tak ma wygladac ten ukłąd

? Sorki ale zamieszałem się

26 sty 20:38
Eve: no i 3 opcja z 20.00
ale x+z=−3 ma w 1 byc
26 sty 20:40
Karol: x+z=−3
x−3z+4t=0
−2z+4t=0
Czyli tak ma wyglądać ten układ
26 sty 20:44
Eve: nie, tylko te dwa równania z 20.00 miłaeś dodać: ostatnie równanie 3x−3z+2t=−6
teraz masz z górki
26 sty 20:47
Karol: Wielkie dzięki mam nadzieje że teraz dam rade
26 sty 20:50
Eve: na pewno
26 sty 20:51