Równanie zespolone
Problem: z4+1=0
Czy to rozwiązanie jest prawidłowe?
(z2)2 − i2 = 0
(z2−i)(z2+i) =0
(z−√i)(z+√i)(z2+i)=0
Czyli rozwiązania to
z1=√i
z2=−√i
A co z trzecim nawiasem?
z2+i=0
z2=−i
z=√i2*i
z=i3/2
to jest dobrze rozwiązane?
26 sty 19:26
Saizou :
z2=−i
lzl=√−i=√−1*√i=i*√x=i3/2
z=±i3/2
26 sty 19:28
Problem: Ahh tak √z2=|z|, czyli dochodzi jeszcze ujemne rozwiązanie.
Rozumiem że reszta jest ok?
26 sty 19:30
ICSP: Trzeba jeszcze wyliczyć √i
26 sty 19:31
Combo: | | 3 | |
W tym wypadku musisz mieć 4 rozwiązania  Więc dochodzi jeszcze − i do potęgi |
| |
| | 2 | |
26 sty 19:33
26 sty 19:33
ICSP: z4 + 1 = z4 + 2z2 + 1 − 2z2 = (z2 − √2z + 1)(z2 + √2z + 1)
Po rozwiązaniu dwóch równań kwadratowych otrzymasz szukane pierwiastki.
26 sty 19:34
Saizou :
zawsze możesz posłużyć sie wzorem
| | 2π | | 2π | |
xn=xn−1(cos |
| +isin |
| ) |
| | k | | k | |
pierwszym pierwiastkiem, dość oczywistym jest x
1=
√i
| | π | | π | |
x2=√i(cos |
| +isin |
| )=√i*i |
| | 2 | | 2 | |
x
3=i
√i*i=−
√i
x
4=−
√i*i=−i
√i
26 sty 19:36