odleglosc srodka okregu od bokow trapezu
maja: Na trapezie o podstawach 16 i 8 oraz wysokości 8 opisano okrąg, którego środek leży wewnątrz
trapezu. Oblicz odległość środka okręgu od wszystkich boków tego trapezu.
Z góry wielkie dzięki.
22 lis 22:29
Basia: Pomagam
23 lis 00:17
Basia:

jeżeli na trapezie dało się opisać okrąg to jest to trapez równoramienny
a=16
b=8
h=8
x+y=8
y=8−x
x
2+(
a2)
2 = r
2
x
2 + 8
2 = r
2
x
2+64=r
2
y
2+(
b2)
2=r
2
y
2+4
2=r
2
y
2+16=r
2
x
2+64 = y
2+16
x
2+64 = (8−x)
2+16
x
2+64 = 64−16x+x
2+16
16x = 16
x=1
y=7
r
2 = 1
2+8
2 = 65
c
2 = t
2+h
2
c
2 = 4
2+8
2 = 16+64=80
c =
√80 =
√16*5 = 4
√5
z
2+(
c2)
2 = r
2
z
2+(2
√5)
2=65
z
2 +4*5=65
z
2=45
z=
√45 =
√9*5
z=3√5
23 lis 00:29