tryg
adam: Dla kątów ostrych α i β pewnego
trójkąta prostokątnego zachodzi równość:
sinαsinβ=0,48
Oblicz wartość wyrażenia:
(sinα+sinβ)
2=sin
2α + 2sinαsinβ + sin
2β= sin
2α + sin
2β +0,96
i teraz mam pytanie,
otrzymałem takie coś sin
2α + sin
2β +0,96
czy aby ułatwić sobie sprawę mogę tutaj zastosować sin
2x+cos
2x = 1
bo sin
2β = cos
2α
to powinienem otrzymać
sin
2α + sin
2β +0,96 = 1+0,96 = 1,96
tak
26 sty 19:04
Eve: możesz
26 sty 19:05
adam: @Eve
(treść zad. taka sama)
mam jeszcze pytanie do takiego banalnego przykładu
cosα*cosβ = sinα*sinβ=0,48
Ja sobie rysuje tr. i patrze na zależności między funkcjami, czy jest jakiś inny sposób na to>?
26 sty 19:12
Eve: no przecież możesz podzielić przez sinα i cosβ
a masz to samo wyrażenie obliczyć?
26 sty 19:14
adam: sinαsinβ=0,48
wyrażenie jest takie cosα*cosβ =
cosα*cosβ = sinαsinβ=0,48
tak?
26 sty 19:18
Eve: tak, wcześniej nie zrozumiałam, taka zależność zachodzi w każdym trójkącie prostokątnym
26 sty 19:20