liczby zespolone, pomocy
sgh: Witam, potrzebuję zapisać liczbę z2 w postaci algebraicznej jeśli : 4√2(cosπ8+isin
π8)
liczby zespolone, pomocy! nie wiem od czego zacząć:(
26 sty 18:37
PW: Podana postać trygonometryczna to liczba z?
26 sty 18:46
sgh: z2 przedstawić w postaci algebraicznej, jeśli...
26 sty 18:49
PW: Jeśli co?
| | π | | π | |
z2 = 4√2(cos |
| + isin |
| ), |
| | 8 | | 8 | |
czy
| | π | | π | |
z = 4√2(cos |
| + isin |
| ) ? |
| | 8 | | 8 | |
26 sty 18:58
sgh: oj przepraszam, zgadza się, jęśli z=
26 sty 19:10
sgh: pomoże ktoś?
26 sty 19:32
PW: Podnosimy z do kwadratu w takiej postaci jaką podali − to jest łatwe. Wiesz, jak to się robi
oczywiście?
26 sty 19:36
sgh: rozumiem

na tym zadanie się kończy?
26 sty 19:41
PW: | | π | |
No nie, mamy podać postać algebraiczną, czyli trzeba sobie przypomnieć ile to jest cos |
| |
| | 4 | |
| | π | |
oraz sin |
| i wpisać te liczby: |
| | 4 | |
i wymnożyć, żeby dostać postać
z
2 = a + bi.
26 sty 19:49
sgh: dzięki
26 sty 19:53