prosze o sprawdzenie tego zadania
Zdziwiony: Tego samego dnia uczniowie klas A i B pisali sprawdzian z
chemii i otrzymali oceny
OCENA 6 5 4 3 2 1
LICZEBNOŚĆ KLASA A 0 3 4 8 10 0
OCEN KLASA B 2 4 10 8 0 0
Dla każdej z klas oblicz odchylenie standarowe od średniej
uzyskanej ze sprawdzianu i wynik zaokrąglij do 2−óch miejsc
po przecinku
A więc mi wyszlo ze srednia artmetyczna klasy A wynosi 3 a
klasy B 4
Natomiast odchylenie standardowe klasy A 6,45 a klasy B 9,16
I problem polega wtym ze moja matematyczka powiedziala ze to jest
źle, ale nie powiedziala co jest źle, mógłby ktoś to sprawdzic
22 lis 22:26
Zdziwiony: sprawdzi ktoś please
22 lis 22:58
AROB: Sprawdzam
22 lis 23:32
AROB: Średnie arytmetyczne obu klas są dobre, ale odchylenia standardowe są złe.
Dla kl. A − σ = 1,02, a dla kl. B − σ = 0,91.
Czy przeliczysz sam, czy pokazać obliczenia?
22 lis 23:41
Zdziwiony: jak bys mogł to pokaz
22 lis 23:49
AROB: | | 3(5−3)2+4(4−3)2+8(3−3)2+10(2−3)2 | |
klasa A: σ2 = |
| = |
| | 25 | |
| | 12 + 4 + 0 + 10 | | 26 | |
= |
| = |
| = 1,04 |
| | 25 | | 25 | |
σ =
√1,04 =
1,02
| | 2(6−4)2 + 4(5−4)2 + 10(4−4)2 + 8(3−4)2 | |
klasa B: σ2 = |
| = |
| | 24 | |
| | 8 + 4 + 0 + 8 | | 20 | |
= |
| |
| = 0,83333... |
| | 24 | | 24 | |
σ =
√0,83333.. ≈
0,91
Pokazał
am
23 lis 00:04
Zdziwiony: dziękuje
23 lis 00:09