funkcja wymierna
dominika: Wyznacz zbiór wszystkich wartości parametru m (m ∈ R), dla których dziedziną funkcji wymiernej
| | 3x+2 | |
W(x) = |
| jest zbiór wszystkich liczb rzeczywistych. |
| | (m 2−4) x2 +(m+2)x+1 | |
Na lekcji zostalo zrobione to tak ze mianownik ma byc stopnia zerowego. Lecz nie rozumiem
dlaczego,czy mohlby mi to ktos slownie wytlumaczyc jak to robic? Bo obliczyc potrafie
26 sty 18:32
dominika: Prosze ☺
26 sty 18:37
dominika: Moze ktos zaproponuje jakis sposob?
26 sty 18:45
Janek191:
Mianownik musi być różny od 0
26 sty 18:47
pigor: .., warunki zadania zależą od mianownika, który nie może być zerem dla x∊R,
czyli funkcja f dana wzorem f(x)=(m
−4)x
2+(m+2)x+1≠ 0 ⇔
⇔ (a=m
2−4=0 i f(x)=const.)
v (a=m
2−4≠0 i Δ=(m+2)
2−4(m
2−4)*1< 0) ⇔ ...
a więc rozwiązuj tę alternatywę warunków i zobaczymy czy wyjdzie wg odp.
26 sty 18:57
dominika: Czemu zalozyles akurat ΔΔ<0,a nie np.wieksza ?
26 sty 19:08
Janek191:
Bo funkcja kwadratowa nie może mieć miejsc zerowych
26 sty 19:10
dominika: Oo super,rzeczywiscie! Dziekujee
26 sty 19:15