| 1 | 1 | |||
tgα= | = | |||
| ctgα | −3 |
| sinα | ||
tgα= | ||
| cosα |
| sinα | |
=−3 ⇒sinα=−3cosα | |
| cosα |
| √10 | ||
sin2α+cos2α=1 ⇒10cos2α=1⇒cosα=− | bo α∊(90o;180o) | |
| 10 |
| 3√10 | ||
sinα= | ||
| 10 |
| √10 | 3√10 | |||
sin2α=2sinαcosα=2* (− | ) | =−0,6 | ||
| 10 | 10 |
| 1 | ||
cos2α=cos2α−sin2α= | −0,9=−0,8 | |
| 10 |
| 2tgα | ||
tg2α= | ||
| 1−tg2α |
| ctg2α−1 | ||
ctg2α= | ||
| 2ctgα |
| x | ||
ctg α = − 3 = | , więc x = − 3 i y = 1 | |
| y |
| y | 1 | |||
sin α = | = | |||
| r | √10 |
| x | −3 | |||
cos α = | = | |||
| r | √10 |
| 1 | −3 | |||
sin 2α = 2 sin α*cos α = 2* | * | = − 0,6 | ||
| √10 | √10 |
| 4 | ||
ctg 2α = cos 2α : sin 2α = 0,8 : ( − 0,6} = − | ||
| 3 |