jednokładność - wyznacz współrzędne.
orzech: wyznacz współrzędne punktu B1, który jest obrazem punktu B w jednokładności J o środku w
punkcie S(−4,5) i skali k, jeśli:
B(5,7), k=−2
kompletnie nie mam pomysłu, proszę o pomoc.
26 sty 18:18
Frost: x1=kx+(1−k)a
y1=ky+(1−k)b
S(a,b)
S(−4,5)
B(x,y)
B(5,7)
B1(x1,y1)
26 sty 18:20
orzech: dziękuję, teraz się zgadza x)
ten wzór można jakoś wyprowadzić albo mógłbyś powiedzieć z czego on wynika? dzięki z góry.
26 sty 18:36
Frost: Da się wyprowadzić

B
1=J
ks(B) ⇔SB
1=k*SB
SB
1,SA wektory
SB=[x−a,y−b}
SB
1=[x
1−a,y
1−b]
[x
1−a,y
1−b]=k*[x−a,y−b}
x
1−a=kx−ka i y
1−b=ky−kb
stąd wyliczasz
26 sty 18:40
orzech: dziękuję
26 sty 18:51