więc proszę o pomoc
Kenyi: Dane są wielomiany W(x)=x3+3x2−6x−4
P(x)=2x2−6x+1
Q(x)=x+2
a)2W(x)−P(x)+3Q(x)
b)W(x) * Q(x)
teraz dobrze
26 sty 17:51
Kenyi: proszę was o pomoc
26 sty 17:52
Kenyi: ?
26 sty 17:59
adam: wstaw do wyrażenia funkcje wielomianowe
26 sty 18:01
Kenyi: to napisz jak byś to zrobił
26 sty 18:01
adam: 2(x3+3x2−6x−4)−(2x2−6x+1)+3(x+2)
26 sty 18:04
jj: a) 2(x3+3x2−6x−4)−(2x2−6x+1)+3(x+2)=2x3+4x2−3x−3
26 sty 18:05
jj: a drugie to już sobie zrobisz
26 sty 18:05
Kenyi: 2x3+4x2−3x−3 to jest całe rozwiązanie?
26 sty 19:11
Kenyi: ?
26 sty 19:14
Kenyi: prosze o pomoc
26 sty 19:17
Kenyi: pomoże ktoś?
26 sty 19:23
26 sty 19:24
26 sty 19:30
Kenyi: ten 1 nawias mnoże przez 2 wszystko 2(x3+3x2−6x−4)=2x3+6x2−12x−8 ?
26 sty 20:22
Kenyi: ?
26 sty 20:27
Kenyi: ?
26 sty 20:31
Kenyi: jesteś ktoś wogóle?
26 sty 20:34
Kenyi: fajnie gdyby ktoś pomógł gdyż jest to bardzo pilne
26 sty 20:37
Eve: dobrze
26 sty 20:44
Kenyi: Eve pomożesz mi sie tego nauczyć jutro mam z tego kartke chce dostać z tego dobrą ocene
26 sty 20:45
Eve: czego nie rozumiesz?
26 sty 20:46
Kenyi: głównie tego obliczania Dane są wielomiany W(x)=x3+3x2−6x−4
P(x)=2x2−6x+1
Q(x)=x+2
a)2W(x)−P(x)+3Q(x)
b)W(x) * Q(x) jak patrze na te x to mnie głowa boli chciałbym krok po kroku spokojnie mieć to
wytłumaczone
26 sty 20:48
Eve:
działasz jak na wyrażeniach algebraicznych w gimnazjum, to nic trudnego, wykonujesz działania
zgodnie z prawami działań
zapisz a) tak jak masz podstawiając wielomany w nawiasach każdy
26 sty 20:50
Kenyi: więc: W(x)=x3+3x2−6x−4 P(x)=2x2−6x+1 Q(x)=x+2
2*(x3+3x2−6x−4)−(2x2−6x+1)+3(x+2)=2x3+6x2−12x−8 i własnie niewiem co dalej
26 sty 20:53
Eve: dobrze podstawiłeś
jak jest minus przed nawiasem, to wszystkie wyrazy zmieniają znaki na przeciwne
trzeci pomnóż przez 3− każdy z każdym − jak system pucharowy
26 sty 20:55
Kenyi: 2x3+6x2−12x−8+2x2+6x−1+3x+6
26 sty 20:58
Eve: dobrze, teraz redukcja wyrazów podobnych
26 sty 20:59
Kenyi: 6x2 i 2x2 sie redukuje nic więcej
26 sty 21:03
Eve: a te z x i liczby?
26 sty 21:05
Eve: redukujesz jednomiany podobne, czyli takie, co się róznia tylko liczbą
26 sty 21:05
Kenyi: jak redukuje te wyrazy to jak są to dodaje lub odejmuje a jak nie ma zostają bez zmian
26 sty 21:08
Eve: tak
26 sty 21:09
Kenyi: a x2 i x3 i samo x to nie jest to samo i tego nie uwzględniać?
26 sty 21:12
Eve: nie, litery muszą być w tej samej potędze
26 sty 21:13
Kenyi: 2x3+8x2−9x+5
26 sty 21:26
Eve: −12+6+3=−3

to przy x
26 sty 21:28
Kenyi: 2x3+8x2−3x−1
26 sty 21:32
Eve: tak
26 sty 21:35
Kenyi: i coś dalej z tym robie? czy zostawiam w takiej postaci?
26 sty 21:35
Eve: zostawiasz
26 sty 21:39
Kenyi: b)W(x) * Q(x) i pojawia sie kolejne pytanie z czym to sie je ?
26 sty 21:44
Eve: z systemem pucharowym: każdy z każdym
26 sty 21:45
Kenyi: (x3+3x2−6x−4)(x+2) tak zostawić do obliczeń czy nawiasy będą zbędne
26 sty 21:48
Eve: lepiej wszystkie wielomiany ujmować w nawias, nic wtedy nie zgubisz, zwłaszcza znaki, o tym
pamietaj jutro
każdy wielomian daj w nawias, a juz przy mnożeniu musisz to zrobić
26 sty 21:49
Kenyi: i x3 * x
pózniej 3x2*x
zas −6x*x
czy inaczej łatwiej
26 sty 21:52
Eve: łatwiej: 1 z 1, 1 z 2, 1 z 3, itd
26 sty 21:55
Kenyi: chodzi o x3*32x tak
26 sty 21:55
Eve: nie, chodzi o to (1+2+3+4)(1+2+3+4+5)=1*1+1*2+1*3+1*4+1*5itd
26 sty 21:57
Eve: mnożysz każdy wyraz 1 wielomianu przez każdy wyraz 2 wielomianu
26 sty 21:58
Kenyi: teraz to ma ręce i nogi
26 sty 21:58
Kenyi: jeszcze 1 będe spełniony
polecenie jest takie Dla jakich parametrów m i n wielomiany W(x) i P(x) są równe
a) W(x)=(5x+3)(2x2+4x−2) i P(x)=10x3+mx+nx−6
zasugerujesz system pucharowy?
26 sty 22:01
Eve: W(x)=P(x)
podstaw wielomiany
26 sty 22:03
Kenyi: też tak myślałem

W(x)=(5x+3)(2x
2+4x−2)=10
3x+mx+nx−6
komuś jeszcze pomagasz w tym czasie czy tylko mi ?
26 sty 22:05
Eve: niewazne, na 4 zakładkach jadę

teraz systemem pucharowym rozkminiamy lewą stronę

prawą się ie zajmujemy
26 sty 22:07
Kenyi: 10x3+26x2−4+12
26 sty 22:16
Eve:
−6 nie +12
i 2x zgubiłeś
26 sty 22:20
Kenyi: ok i co dalej jak to oblicze?
26 sty 22:22
Eve: żeby wielomiany były równe, to przy tych samych zmiennych muszą być te same liczby
26 sty 22:23
Kenyi: 10x3+mx+nx−6 za m i n tak ? te wartośći to z tego co obliczałem
26 sty 22:24
Eve: tak
26 sty 22:24
Eve: zgubiłeś kwadrat przy mx2
26 sty 22:26
Kenyi: to guci

dziękuje ci bardzo pani profesor za wykład teraz czuje że będzie 5
26 sty 22:27
Eve: no mam nadzieję

pochwal sie jutro
26 sty 22:29
Eve: miałeś sie pochwalić
27 sty 17:56