trójkąt
aa: Dla liczby a=5 podać takie liczby całkowite dodatnie b i c, że trójkąt o bokach a,b,c jest
prostokątny, a przy tym c jest długością jego przeciwprostokątnej.
Proszę chociaż o jakąś wskazówkę
26 sty 17:44
ICSP: Twierdzenie Pitagorasa.
26 sty 17:47
aa: ale w jaki sposób, skoro a2 + b2 = c2, jakaś zależność pomiędzy b i c ?
26 sty 17:48
ICSP: Jeden bok znasz
26 sty 17:50
aa: no to mam, 25+b2=c2, więc c2−b2=25 ? (c−b)(c+b)=25 ?
26 sty 17:51
ICSP: Dalej. Zauważ, że b + c jest liczbą całkowitą dodatnią. Jakie mamy możliwości ?
26 sty 17:53
aa: a dlaczego odrzucamy c−b ?
26 sty 17:58
aa: dla b+c mamy możliwości : 1+24,2+23,3+22 itd ...
26 sty 17:59
aa: tylko że warunek trójkąta nie będzie spełniony dla wszystkich tych par
26 sty 18:00
ICSP: Nie o to mi chodzi

(c + b)(c − b) = 25
Iloczyn dwóch liczb całkowitych dodatnich daje 25. Twoim zadaniem jest teraz znalezienie
wszystkich takich iloczynów. Czyli : Jakie dwie liczby całkowite dodatnie przemnożyć przez
siebie
aby dostać 25? (Podpowiem, że są trzy możliwości)
26 sty 18:02
aa: 1*25, 5*5, i 5*1
26 sty 18:03
aa: 25*
26 sty 18:03
ICSP: 
Teraz już z górki.
26 sty 18:04
aa: aaaa okej dzięki
26 sty 18:07