Wycinki i pierścienie kołowe
Smerfik: Prosze o pomoc
1.Wiedząc że koło ma 5 cm obilcz pole wycinka kołowego o kącie środkowym 100 stopni. A odp
jest
125 przez 18 pi
2. Oblicz pole pierścienia kołowego wyznaczonego przez okąg wpisany i okrąg opisany dla
trójkąta równobocznego o boku a=6
22 lis 22:02
Godzio: 5=2πr <− chodzi że długośc koła ?
| | 100 | | 5 | | 25 | | 125 | |
Pw= |
| *πr2= |
| * |
| * π= |
|
|
| | 360 | | 18 | | 4π2 | | 72π | |
jesteś pewien że 18π ?
2 zaraz bedzie
22 lis 22:09
Smerfik: w odp na końcu ksiąki tak jest napisane może to oni się pomylili
22 lis 22:11
Godzio:
| | 2 | | 2 | | 6√3 | |
R= |
| h = |
| * |
| =2√3
|
| | 3 | | 3 | | 2 | |
P
O=πR
2=12π
P
o=πr
2=3π
P
p=P
O−P
o=12π−3π=
9π
22 lis 22:13
Nikka: | | 125 | |
wyjdzie |
| jeśli koło ma promień r=5 cm |
| | 18π | |
22 lis 22:15
Godzio: już wiem to 5 cm to jest promień
| | 5 | | 125π | |
Pw= |
| *25π= |
| na przyszłość sprawdzaj co piszesz  |
| | 18 | | 18 | |
22 lis 22:15
Smerfik: dziękuje
22 lis 22:17