Mam problem z 2 zadaniami
1. Pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest siedem razy większe od
jego pola podstawy. Wyznacz objętość ostrosłupa, jeśli krawędź podstawy ma długość a. Wynik to
√35a3/24
2. Wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego tworzy z wysokością ściany bocznej kąt α.
Wyznacz objętość ostrosłupa, jeśli krawędź podstawy ma długość a. Wynik to a3/24tgα
z.1
Pc = 7 Pp
| a2 √3 | ||
Pp = | ||
| 4 |
| 7 a2 √3 | ||
Pc = | ||
| 4 |
| 6 a2 √3 | ||
Pc = Pp + 3 PΔ ⇒ 3 PΔ = | ||
| 4 |
| a√3 | ||
hp = | − wysokość podstawy ( Δ równoboczny ) | |
| 2 |
| 1 | a√3 | a2 | ||||
x = | hp = | ⇒ x2 = | ||||
| 3 | 6 | 12 |
| a2 | 35 | |||
H2 = 3 a2 − | = | a2 | ||
| 12 | 12 |
| √35 | ||
H = | a | |
| 2√3 |
| 1 | 1 | a2 √3 | √35 | √35 a3 | ||||||
V = | Pp *H = | * | * | a = | ||||||
| 3 | 3 | 4 | 2√3 | 24 |
| a√3 | ||
hp = | ||
| 2 |
| 1 | a√3 | |||
x = | hp = | |||
| 3 | 6 |
| x | |
= tg α | |
| h |
| x |
| a √3 | |||||||||||||
h = | = | = | |||||||||||||
| tg α | tg α | 6 tg α |
| 1 | 1 | a2 √3 | a √3 | a3 | ||||||
V = | Pp * h = | * | * | = | ||||||
| 3 | 3 | 4 | 6 tg α | 24 tgα |