| 4 | ||
sinx+cosx= | ||
| 3 |
| 4 | ||
sinx = | − cosx | |
| 3 |
| 4 | ||
| | − 2cosx| | |
| 3 |
| 4 | ||
| | − 2cosx|> 0 | |
| 3 |
| 4 | |
− 2cosx= | |
| 3 |
| 4 | ||
| | − 2cosx|<0 | |
| 3 |
| 4 | ||
−( | − 2cosx)= | |
| 3 |

?
trudny to przykład
| 7 | ||
dobra obliczyłem, że sinxcosx = | ||
| 18 |
| 7 | ||
sinx= | ||
| 18−cosx |
| 7 | ||
to |sinx−cosx| = | | −cosx| | |
| 18−cosx |
| 4 | ||
sinx + cosx = | , | |
| 3 |
| 16 | ||
sin2x + 2sinxcosx + cos2x = | ||
| 9 |
| 16 | ||
1 + 2sinxcosx = | , | |
| 9 |
| 7 | ||
(2) 2sinxcosx = | . | |
| 9 |
| 7 | ||
|sinx−cosx|2 = 1 − | ||
| 9 |
| 2 | ||
|sinx−cosx|2 = | ||
| 9 |
| √2 | ||
|sinx−cosx| = | . | |
| 3 |