wyznacz wspolrzedne punktu a1, który jest obrazem punktu A w jednokładności[...]
jednokładnik: jednokładność:"wyznacz wspolrzedne punktu A1, który jest obrazem punktu A w jednokładności J o
środku w punkcie O(0,0) i skali k, jeśli:
a) A(−2,4), k=0,5
proszę o pomoc, przygotowuję się do matematyki rozszerzonej, a w szkole zrobiliśmy tylko jedno
zadanie z jednokładności i kompletnie nic z tego nie umiem, a wiem, że raz się to już pojawiło
na maturze. jeżeli można, to niech ktoś to rozwiąże z opisem, a jeżeli nie − to proszę o
wskazówki, a ja na ich podstawie spróbuję sam to zrobić.
z góry dziękuję
26 sty 16:55
pigor: ..., w jednokładności : J
Ok(x,y)= (kx,ky), więc
A=(−2,4) i k=0,5 ⇒
A1= (−2*0,5, 4*0,5)=
(−1,2) . ...
26 sty 17:00
jednokładnik: takie proste, że aż mi wstyd. dziekuję pigor x)
26 sty 17:04