| (2x−3)dx | ||
∫ | ||
| √3+4x+4x2 |
| f'(x)dx | ||
rozbiłem to na dwie całki, żeby móc zastosować wzór ∫ | = 2 √f(x) | |
| 2 √f(x) |
| −14(3+4x+4x2)'dx | ||
∫ U(2x−1−2)dx}{√3+4x+4x2} = 2∫ | − | |
| 2 √3+4x+4x2 |
| 2dx | ||
− ∫ | ||
| √3+4x+4x2 |
| dx | dx | |||
2∫ | = 2∫ | ... podstawienie t = 1 − 2x, więc | ||
| √3+4x+4x2 | √(1−2x)2+2 |
| dt | ||
−∫ | no i dalej już ten logarytm wychodzi... | |
| √t2+2 |
| dx | ||
postaci w której mogę zastosować wzór ∫ | = arcsin xa | |
| √a2−x2 |
| 1 | ||
1) 2x − 3 = | (8x+4) − 4
| |
| 4 |
| dx | dx | |||
2∫ | dx=2∫ | =... | ||
| √−4x2+4x+3 | √−(2x−1)2+4 |
| 1 | |
dt=dx | |
| 2 |
| dt | t | 2x−1 | |||||||||||
...=2∫ | dt=∫ | =arcin | +C=arcsin( | )+C | ||||||||||
| √−t2+4 | √22−t2 | 2 | 2 |