Sprawdzic czy funkcja ma jakies asymptoty pionowe oraz czy ma asymptote w +1 (po
kazik: Sprawdzic czy funkcja ma jakies asymptoty pionowe oraz czy ma asymptote w +1 (pozioma
lub ukosna
f(x) =3x2 − 4xx−1
26 sty 16:33
kazik: help
26 sty 16:42
Janek191:
| | 3 x2 − 4 x | |
f(x) = |
| ; x ≠ 1 |
| | x − 1 | |
Asymptota pionowa: x = 1
| | x*( 3 x − 4) | |
f(x) = |
| |
| | x − 1 | |
| f(x) | | 3 x2 − 4 x | | | |
| = |
| = |
| |
| x | | x2 − x | | | |
więc
x →
∞
| | 3 x2 − 4 x | | 3x*( x − 1) | | − x | |
( f(x) − 3 x} = |
| − |
| = |
| |
| | x − 1 | | x − 1 | | x − 1 | |
więc
b = lim ( f(x) − 3 x ) = − 1
x →
∞
y = a x + b = 3 x − 1 − asymptota ukośna
26 sty 16:55
kazik: wielkie dzieki
27 sty 18:04
kazik: a czy bedzie jakas roznica jesli ma asymptote w +∞ ?
27 sty 22:01