proszę o pomoc
Kenyi: cześć proszę o pomoc gdyż jutro mam z tego kartkówke i chciałbym sie nauczyć
1.Dane są wielomiany W(x)=x2+3x2−6x−4 P(x)=2x2−6x+1 Q(x)=x+2
Wykonaj działania na wielomianach:a)2W(x)−5P(x)+2Q(x) b) W(x).P(x)
zadań jest 6 policzmy narazie to
26 sty 16:32
Tadeusz:
... to może popraw zapis wielomianu W(x)
26 sty 16:35
Kenyi: tam niema co poprawić bo w takiej postaci to występuje
26 sty 16:37
adam: a x2+3x2?
26 sty 16:37
Kenyi: aha sorki kurde jednak jest
26 sty 16:38
Kenyi: W(x)=x3+3x2−6x−4 P(x)=2x2−6x+1 Q(x)=x+2
26 sty 16:39
Kenyi: prosił bym o pomoc krok po kroku
26 sty 16:42
Kenyi: ?
26 sty 16:47
Kenyi: jest ktoś kto pomoże?
26 sty 16:50
Kenyi: ?
26 sty 16:57
Bogdan:
no chyba umiesz mnożyć przez 2 i przez 5?
26 sty 16:58
Kenyi: może byś pokazał jak to sie robi
26 sty 17:00
26 sty 17:00
Kenyi: rozwiąze ktos 1 przykład?
26 sty 17:31
Bogdan:
Sam wykonaj mnożenie 2*(x3 + 3x2 − 6x − 4) oraz 5*(2x2 − 6x + 1) a potem
sam wykonaj odejmowanie.
26 sty 17:39
Kenyi: ale czemu razy 2 a pózniej 5?
26 sty 17:42
Bogdan:
a jakie masz polecenia w zadaniu a) ?
26 sty 17:47
Bogdan:
i potem jeszcze trzeba wykonać działanie 2*(x + 2)
26 sty 17:48
Kenyi: kurde żle wszystko
26 sty 17:49