Wyznaczyc funkcje odwrotna do f(x) uzasadniajac, ze istnieje
kazik: Wyznaczyc funkcje odwrotna do f(x) uzasadniajac, ze istnieje
f(x) = 2 arc sin(2x + 3) + 4 dla x ∊ <−2,−1>
26 sty 16:18
kazik: help
26 sty 16:22
J:
| 1 | | 1 | |
| y = arcsin(2x+3) ⇒ sin(1/2y) = 2x +3 ⇒ 2x = sin(1/2y) − 3 ⇒ x = |
| sin(1/2y)
|
| 2 | | 2 | |
warunek: − 1 ≤ 2x + 3 ≤ 1 .. ogranicza do przedziału: <−2,−1>
26 sty 16:34
J:
| | 1/2 sin(1/2y) − 3 | |
... x = |
| ..oczywiście.. |
| | 2 | |
26 sty 16:35
pigor: ..., Wyznaczyć funkcję odwrotną do f(x)
uzasadniając, że istnieje
f(x)= 2arcsin(2x+3)+4 dla x∊<−2,−1>.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
dana funkcja f istnieje ⇔ −1≤ 2x+3 ≤ 1 /+(−3) ⇔ −4≤ 2x ≤ −2 /:2 ⇔
−2 ≤ x ≤ −1
a to należało uzasadnić, no to dalej :
y= 2arcsin(2x+3)+4 /:2 ⇔
12y= arcsin(2x+3)+2 ⇔ arcsin(2x+3)=
12y−2 ⇒
⇒ sin(arcsin(2x+3))= sin(
12y−2) ⇒ 2x+3= sin(
12y−2) ⇔
⇔ 2x= sin(
12y−2) −3 ⇔ x=
12sin(
12y−2) −3 , czyli
y=
f−1(x)= 12sin(12y−2) −3 − szukany
wzór funkcji odwrotnej . ...
26 sty 16:44
pigor: ...., o

za bardzo się "grzebałem" − ja zwykle − zresztą

. ..
26 sty 16:46
J:
..ja z kolei przegapiłem na końcu ... + 4 ....
26 sty 16:48
pigor: ... być może i ja też coś; bo online i raczej nie sprawdzam na końcu
26 sty 16:50
kazik: wielkie dzieki
27 sty 18:05