tryg
adam: kąt α
jest kątem ostrym,
| | 4 | |
a sinα+cosα = |
| .Oblicz wartość wyrażenia |
| | 3 | |
Rozwiązuje to tak:
(sinα−cosα)
2 +4sinαcosα = sin
2α
| | 4 | |
−2sinαcosα+cos2α+4sinαcosα=sin2α+cos2α−2sinαcosα+4sinαcosα= |
| +2sinαcosα |
| | 3 | |
dalej nie mogę z tego wybrnąć, aby policzyć wartość wyrażenia
26 sty 16:16
adam: aa zapomniałem , chodzi o przykład
a)(sinα−cosα)2 +4sinα*cosα
26 sty 16:17
J:
wartość jakiego wyrażenia masz obliczyć...?
26 sty 16:18
adam: tego z 16:17
| | 4 | |
treść to:Kąt α jest kątem ostrym a sinα+cosα= |
| . Oblicz wartość wyrażenia |
| | 3 | |
26 sty 16:19
J:
a) = sin2x − 2sinxcosx + cosx + 4sinxcosx = 2 sinxcosx
2sinxcosx = (sinx + cosx)2 − 1
26 sty 16:22
J:
..poprawka pierwsza linijka = 2sinxcosx + 1 = (sinx + cosx)2
26 sty 16:24
J:
czyli ... (sinx − cosx)2 + 4sinxcosx = (sinx + cosx)2
26 sty 16:26
adam: no nie rozumiem tego,
mam taką postać 2sinxcosx + 1 , i w jaki sposób otrzymałeś (sinx+cosx)2?
26 sty 16:29
adam:
26 sty 16:34
adam:
26 sty 16:40
adam: ...rozgryzłem to,
bo, (sinx+cosx)
2 − 1 = daje nam 2sinxcosx
ale jak ty J, to w pamięci potrafiłeś zamienić

skąd wiedziałeś tak szybko, że w wyniku
różnicy otrzymamy 2sinxcosx
26 sty 16:48
J:
..intuicja ....
26 sty 16:49