Oblicz pole trójkąta
kkkk: okrąg o równaniu (x−4)2 + (y−3)2 = 36 przecina oś Oy w punktach A i B. Oblicz pole trójkąta
ABS, gdzie S jest środkiem danego okręgu.
26 sty 16:13
Frost: Oś OY→x=0 podstawiasz do równania okręgu.
16+y
2−6y+9−36=0
y
2−6y−11=0
√Δ=4
√5
obliczasz punkty A,B
S(4,3)
| | 1 | |
Pole trójkąta= |
| det(SB,SA) |
| | 2 | |
gdzie SB i SA to wektory.
26 sty 16:22
Janek191:
S = ( 4 ; 3)
oraz
( x − 4)2 + ( y − 3)2 = 36
x = 0
−−−−−−−−−
16 + ( y − 3)2 = 36
( y − 3)2 = 20 = 4*5
y − 3 = − 2√5 lub y − 3 = 2√5
y = 3 − 2√5 lub y = 3 + 2√5
więc
A = ( 0; 3 − 2√5 ) B = ( 0 ; 3 + 2√5 )
I AB I = 3 + 2√5 − ( 3 − 2√5) = 4√5
oraz
h = 4 − 0 = 4
P = 0,5 I AB I*h = 0,5*4√5*4 = 8√5
==============================
26 sty 16:30