całka
niestety to nie to: coś robię źle, tylko nie wiem co
mam policzyć
| | A | | B | |
rozbiłam sobie na dwa pierwiastki |
| i |
| i cos mi poźniej nie wychodzi tak jak |
| | x−3 | | x−3 | |
powinno ... A wyszło mi 7 a B=−5
26 sty 15:32
26 sty 15:37
niestety to nie to: aaa i samo B czy Bx?
26 sty 15:38
ICSP: samo B
26 sty 15:40
niestety to nie to: ok teraz wychodzi
dziękuje
26 sty 15:45
Dawid: Dlaczego niby Bx

?
26 sty 15:46
niestety to nie to: tak nam na wykładzie mówili, że ma być stopień większy niż w mianowniku
26 sty 15:51
ICSP: | | 1 | | A1 | | A2 | | An | |
Czynniki |
| rozkładasz na |
| + |
| + ... + |
| |
| | (x −a)n | | (x−a) | | (x−a)2 | | (x−a)n | |
26 sty 15:54
Dawid: w liczniku masz o stopień mniejszy niż w mianowniku.
Jak w mianowniku masz ax2+bx+c to w liczniku dajesz ax+b
26 sty 15:54
PW: Autor był litościwy, nie trzeba żadnej "teorii":
| 2x−1 | | 2x−1 | | 2(x−3) + 5 | | 2 | | 5 | |
| = |
| = |
| = |
| + |
| |
| x2−6x+9 | | (x−3)2 | | (x−3)3 | | x−3 | | (x−3)2 | |
26 sty 15:59
pigor: ..., lub tak :
| | 2x−1 | | 2x−6+5 | |
∫ |
| dx= ∫ |
| dx= |
| | x2−6x+9 | | x2−6x+9 | |
| | 2x−6 | | 5 | |
= ∫ |
| dx + ∫ |
| dx= |
| | x2−6x+9 | | (x−3)2 | |
| | 5 | |
= ln(x−3)2 + 5 ∫ (x−3)−2dx= 2ln|x−3| − |
| +C |
| | x−3 | |
26 sty 16:03