zastosowanie pochodnych
sebol: | | 2x | |
określ monotonicznośc funkcji i ekstrema lokalne funkcji f(x)= |
| . Znam kolejność |
| | 1−lnx | |
"kroków" jakie trzeba zrobić aby rozwiazac takie zadanie, ale po policzeniu pochodnej nie
potrafie narysować tego wykresu przez co nie umiem okreslić czy nastąpiła zmiana znaku w pkt
stacjonarnych... przeszkadza ten ln(X). Pomoże ktoś zrobić ten przykład?
26 sty 14:40
Dawid: | | 2x | | 2lnx−2 | |
f'(x)= |
| = |
| |
| | 1−lnx | | (1−lnx)2 | |
2lnx−2=0
2lnx=2
lnx=1
lnx=lne
x=e
26 sty 14:49
J:
źle pochodna ...
26 sty 14:56
Dawid: W mianowniku ma być −2lnx+2
26 sty 15:00
Dawid: ?
26 sty 15:01
Dawid: A dobra już wiem −2lnx+4
26 sty 15:03
J:
| | 2(1−lnx) + 2 | |
f'(x) = |
| |
| | (1−lnx)2 | |
26 sty 15:03
Dawid: Zatem:
−2lnx+4=0
−2lnx=−4
lnx=2
lnx=lne2
x=e2
26 sty 15:04
J:
znak pochodnej zależy od znaku y = 2(2 − lnx) .... i widać,że w x = e2 zmienia znak ...
26 sty 15:10
sebol: a jeśli chodzi o monotoniczność?
26 sty 19:08
sebol: Jak określić taką monotoniczność gdy nie widzie kiedy wykres jest pod a kiedy nad osią x? a w
tym obliczonym przypadku jak dojść czy jest to max czy min lokalne?
26 sty 19:24
Dawid:

Narysuj sobie wykres przybliżony wykresu −2lnx+4=0
26 sty 19:29