Trójkąty
fdsf: Mam trójkąt w którym boki wynoszą:
a=√26
b=√70
c=3√10
Proszę obliczyć mi pole bo Heron to tutaj nic mi nie pomaga , a aby wyliczyc jakikolwiek kąt z
tw.cos to wychodza kosmiczne liczby
26 sty 14:33
Metis: "Proszę obliczyć mi pole"
A jak nie policzymy to nas pobijesz?
26 sty 14:49
Bogdan:
Bez przesady z tym kosmosem. To zwykle rachuneczki na liczbach. Z twierdzenia cosinusów
masz cosinus jednego z kątów, potem z jedynki trygonometrycznej obliczasz sinus tego kąta
i pole swojego trójkąta.
26 sty 15:18
fdsf: | | 3308305 | |
Wyliczam wszystko sin2a = |
| |
| | 3312400 | |
podstawiam sina oraz otrzymuje wynik
| | √11*√661 | |
P= |
| niestety licznik w zaokragleniu wynosi 85,2 , więc P = 2114 lecz w |
| | 4 | |
podreczniku jest wynik czysto 21.
26 sty 16:00
Mila:
Podaj dokładną treść zadania.
26 sty 20:17