matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całki
Michał:
1
całka
dx=całkatdt=
1
2
t
2
+C=
1
2
ln
2
x+C
xlnx
t=lnx dt=
1
2
dx co jest źle nie ogarniam?
26 sty 14:16
Dawid:
t=lnx
1
dt=
dx
x
1
1
1
1
∫
dx=∫
*
dx=∫
*dt=ln(t)+C=ln(lnx)+C
xlnx
x
lnx
t
26 sty 14:21
Michał:
dzięki xd nie umiem liczyć
26 sty 14:26
J:
1
..jest dobrze .. tylko dt =
dx ... = ∫tdt
x
26 sty 14:26
J:
1
.. tzn = ∫
dt ....
t
26 sty 14:27