logarytmy
dominika: | | 1 | |
Jak rozwiazac : log/div> |
| (m2−2m) <0 |
| | 2 | |
Wiem,ze dziedzina to (−
∞,0)∪(2,+
∞) i wynik to m
2−2m>1
Prosze o wytlumaczenie krok po kroku jak to rozwiazac
26 sty 13:42
dominika: Log1{2}
26 sty 13:43
dominika: | | 1 | |
Ten logarytm z zadania jako podstawe logarytmu ma |
| ,a licxba logarytmowana to m2−2m |
| | 2 | |
26 sty 13:44
J:
m2 − 2m > 1 ⇔ m2 −2m − 1 > 0 .. i rozwiązujesz tą nierówność ...
26 sty 13:50
Janek191:
log0,5 ( m2 − 2 m) < 0
log0,5 ( m2 − 2 m ) < 0*log0,5 0,5
log0,5 ( m2 − 2 m) < log0,5 1
m2 − 2 m > 1
m2 − 2m − 1 > 0 − dokończ
26 sty 13:50
dominika: Dzieki Janek wlasnie o takie rozpisanie mi chodzilo,bo te nierownosc juz umiem rozwiazac,ale
nie wiedxialam skad ona sie wziela! Tylko wytlumacz mi przejscie dlaczego z log o podstawie
0,5 i locxbie logarytmowanej 0,5 robi sie logarytm o liczbie logarytmowanej 1?
26 sty 15:11
J:
0 = 0*log1/2(1/2) = log1/2(1/2)0 = log1/21
26 sty 15:17
dominika: Dziękuję
26 sty 15:23