Oblicz ujemny wyraz tego ciągu
Marta: Trzydziesty wyraz ciągu arytmetycznego (a
n), określonego dla n ≥ 1 jest równy 4, a trzydziesty
piąty wyraz tego ciągu jest równy 7. Oblicz największy ujemny wyraz tego ciągu.
(proszę o sprawdzenie tego zadania, czy zostało dobrze obliczone i o jakieś uwagi / wskazówki)

a
30 = 4 a
35= 7 r = ? a
n = a
1 + (n−1)r
a
30 = a
1 + (30−1)r
4 = a
1 + 29r
a
35 = a
1 + (35−1)r
7 = a
1 + 34ru
układ równań:
4 = a
1 + 29r
7 = a
1 + 34r
−3= −5r
r = −
35
26 sty 13:30
26 sty 13:38
26 sty 13:39
Janek191:
Teraz oblicz a
1 i napisz wzór na a
n
26 sty 13:41
Marta: oki, czyli teraz podstawiam moje r= 35 pod ogólny wzór na ciąg arytmetyczny?
26 sty 13:50
Janek191:
A obliczyłaś a
1 ?
26 sty 13:57
Marta: właśnie się zawiesiłam w liczeniu
26 sty 14:01
Janek191:
4 = a
1 + 29 r ⇒ a
1 = 4 − 29 r
26 sty 14:02
Janek191:
Teraz wstaw do wzoru: a
n = a
1 + ( n − 1)*r i wyznacz a
n
26 sty 14:04
Marta: an = − 675 + (4−1) * 35
an = − 675 + 3 * 35
an = − 675 * 95 = − 6035
chyba źle...
26 sty 14:36
J:
skąd ta 4 we wzorze na an ...?
26 sty 14:40
Marta: z treści zadania, że a30 = 4
26 sty 14:56
J:
an = a1 +(n−1)*r ... i podstaw tylko: a1 oraz r ..
26 sty 14:57
Marta: to wyszło mi − 2015
an = − 675 + (n − 1) * 35
26 sty 15:04
J:
teraz największy ujemny wyraz ...
26 sty 15:08
Marta: jak to obliczyć?

a ten −
2015 to dobry wynik?
26 sty 15:22
J:
nie ... szukasz największy ujemny ... sprawdź wyraz 23 oraz 24 ...(ciąg jest rosnący)
26 sty 15:27
Janek191:
| | 67 | | 3 | |
an = − |
| + ( n − 1)* |
| < 0 / * 5 |
| | 5 | | 5 | |
− 67 + 3*( n −1) < 0
3n − 3 < 67
3 n < 70 / : 3
n < 23,(3)
n = 23
Odp.
a
23
=====
26 sty 15:27
J:
albo ..rozwiąż nierówność: an > 0 i zobaczysz, od którego n wyrazy są dodatnie ...
26 sty 15:28