romb i obwód powstałego w nim rombu.
goryl: Kąt rozwarty rombu ABCD ma miarę 120°, a bok rombu jest krótszy od dłuższej przekątnej o 2 cm.
Wiedząc, że punkt O jest punktem przecięcia się przekątnych rombu, oblicz obwód czworokąta,
którego wierzchołkami są środki odcinków AO, BO, CO, DO.
Serdecznie proszę o pomoc.
22 lis 21:35
Godzio:

e−> krótsza przekątna
d−> dłuższa przekątna
a−> bok rombu
α=120
o
d=a+2
trójkąt AOB:
boki:
a=e
d
2=3a
2
(a+2)
2=3a
2
a
2+4a+4=3a
2
−2a
2+4a+4=0
Δ=16+32=48
√48=4
√3
| | −4+4√3 | |
a2= |
| =1−√3 <−odżucamy
|
| | −4 | |
a=1+
√3
wiemy że odcinek łączący środki 2 boków trójkąta jest równoległy do 3 boku a jego wartość to
połowa poku 3 czyli:
l=4x=2+2
√3
22 lis 22:04
Godzio: tego e to nawet nie trzeba obliczać
22 lis 22:05
goryl: dziękuję
(;
22 lis 22:05