Zadanie:
Jasiu przystępuje do testu wielokrotnego wyboru. Na każde spośród 162 pytań odpowiada,
wskazując losowo jedną z trzech odpowiedzi (w każdym zadaniu tylko jedna odp jest poprawna).
Znajdź przybliżone prawdopodobieństwo tego,że Jasiowi uda się zaliczyć test,jeśli oznacza to
udzielenie co najmniej 70 poprawnych odpowiedzi.
rozwiązałam według schematu znalezionego w internecie lecz nie jestem pewna czy jest to dobrze.
| 1 | ||
n=162,p= | S162 N(np,√npq) | |
| 3 |
| 1 | 1 | 2 | ||||
P(S162≥70)=1−P(S162<70)≈1−∮np,√npq (x) = 1−∮(162* | ,√162* | * | ) | |||
| 3 | 3 | 3 |
| x−μ |
| ||||||||||||
(70)= {korzystam ze wzoru: ∮(μ,σ)(x)=∮( | ) } =1−∮( | )= | |||||||||||
| σ |
|
| 16 | ||
1−∮( | )=1−∮(0,44)={korzystam z tablicy rozkladu normalnego}=1−0,67003=0,32997 ![]() | |
| 36 |