2 granice z l'hospitala etrapez
kamil: Hej nie mogę uporać się z dwoma granicami z cyklu etrapez z regułą L'hospitala
sorki za zapis ale ciezko jest mi to zapisac jezykowo
lim (tgx) do 1/x−pi/2
x−>pi/2
wynik e do 2
oraz
lim (x −1) do lnx
x−>1
wynik 1
korzystałem ze wzoru e do b*lna ale zawsze przyliczeniu lim wykladnika wychodziło mi e do ∞
jak ktoś może to proszę o wskazówki
dzięki śliczne!
26 sty 12:54
26 sty 13:52
kamil: sorki!
2 zadanie które napisałem to ze zbioru 17 a pierwszego tutaj nie ma ale u mnie w zadaniach jest
chyba inna wersja etrapezu
pierwsze wyglada tak
LIM (tgx)do potegi licznik=1 mianownik=x−pi/2
x−−>pi/2
26 sty 15:00
john2: Myślę, że tak:
lim
x − > π/2+ (tgx)
1 / (x − π/2) = [ (−
∞)
1/0+] = [(−
∞)
+∞] = to chyba nie
istnieje
lim
x − > π/2− (tgx)
1 / (x − π/2) = [ (+
∞)
1/0−] = [(+
∞)
−∞] =
26 sty 16:30
john2: lim
x − > 1 (x − 1)
lnx = lim
x − > 1 e
lnx * lnx(x − 1) = ....
| | ln(x − 1) | |
limx − > 1 lnx * lnx(x − 1) = |
| = dwa razy regułą i wyjdzie 0 |
| | | |
więc lim
x − > 1 e
lnx * lnx(x − 1) = e
0 = 1
26 sty 17:41