3
Foxal: Oblicz:
Wielomian W(x)=x4+4x3+cx2+dx+1, gdzie c,d∊C, ma dwa rozne pierwiastki wymierne. Znajdz nie
wymierne pierwiastki tego wielomianu.
Więc:
P∊{−1;1} Q∊{−1;1}⇔ P/Q=−1 ∧ P/Q=1
W(1)=1+4+c+d+1=0
W(−1)=1−4+c−d+1=0
c+d=−6
c−d+2
c=−2, d=−4
W(x)=x4+4x3−2x2−4x+1
nie wiem jak znalezc te nie wymierne pierwiastki.
26 sty 12:44
Tadeusz:

... tyle, że takie równanie ma 4 pierwiastki −
26 sty 12:55
Janek191:
Podziel W(x) przez ( x − 1)*( x + 1) = x
2 − 1
i rozwiąż równanie kwadratowe
26 sty 12:55
kyrtap: możesz podzielić wielomian przez wielomian
26 sty 12:55
Foxal: chyba juz wiem. Bo przed postem dzielilem i wszylo (x3+5x2+3x−1)(x−1)
teraz podziele x3+5x2+3x−1 przez x+1
26 sty 13:00
Janek191:
( x
4 + 4 x
3 − 2 x
2 − 4 x + 1) : ( x
2 − 1) = x
2 + 4 x − 1
− x
4 + x
2
−−−−−−−−
4 x
3 − x
2
− 4 x
3 + 4 x
−−−−−−−−−−−
− x
2 + 1
x
2 − 1
−−−−−−−−−
0
x
2 + 4 x − 1 = 0
Δ = 16 − 4*1*( −1) = 20 = 4*5
√Δ = 2
√5
Pierwiastki niewymierne:
| | − 4 − 2√5 | |
x = |
| = − 2 − √5 |
| | 2 | |
oraz
x = − 2 +
√5
===========
26 sty 13:00
Foxal: Chyba ten sposob by nie wypalil gdyby −1 nie byl pierwiastkiem wielomianu?
26 sty 13:02
pigor: ..., lub
W(x) = x
4+4x
3−2x
2−4x+1= x
4−x
2+ 4x
3−4x −x
2+1=
= x
2(x
2−1)+ 4x(x
2−1)− 1(x
2−1)=
(x2−1) (x2+4x−1) i
x2−4x−1= 0 /+5 ⇔
⇔ x
2−4x+4= 5 ⇔ (x−2)
2=5 ⇔ |x−2|=p{5] ⇒ x−2= ±
√5 ⇔
x=2±√5 ;
p.s. ... a teraz zredaguj sobie rozwiązanie po swojemu. . ...
26 sty 13:11
Foxal: ja by to zrobil tak ( x4+4x3−2x2−4x+1):(x−1)=(x3+5x2+3x−1)(x−1)
(x3+5x2+3x−1):(x+1)=(x2+4x−1)(x+1)
więc: (x2+4x−1)(x+1)(x−1)=(x+2+√5)(x+2−√5)(x+1)(x−1)
26 sty 14:18
pigor: ..., z tw. o istnieniu pierwiastków wymiernych −1 musi być
pierwiastkiem wymiernym tego równania , tak jak i 1 ... i tyle .
26 sty 19:04