Wyznacz równanei prostej względem której dwa okręgi są wzajemnie symetryczne.
albi: cześć,
mam zadanko
"wyznacz równanie prostej , względem której okręgi o1:x2+y2+4x+8y+19=0 oraz o2:
x2+y2−12x+35=0 ą wzajemnie symetryczne".
przekształciłem równanie okręgu oraz wyznaczyłem ich środki; obliczyłem środek odcinka którego
końcami są środki tych okręgów(mają takie same promienie).
wyznaczyłem równanie kierunkowe prostej o współczynniku a przechodzącym przez dany punkt i nie
wiem co dalej, chyba muszę wyznaczyć po prostu prostą prostopadłą o tejże, ale nie mam pojęcia
jak, utknąłem.
moje obliczenia:
o1:(x+2)2 + (y+4)2 = 1 ⇒ So1 (−2,−4), r=1
o2:(x−6)2 + y2 = 1 ⇒ So2 (6,0), r=1
SR|o1o2| = (2,−2) <−środek odcinka którego końcami są środki tych okręgów
y=a(x−x0)+y0 = ax−2a−2
i nie wiem co dalej, z góry dzięki − pomysły na inne sposoby rozwiązania również mile widziane.
z rysunku potrafiłbym wyznaczyć tę prostą, ale chcę to zrobić algebraicznie.
26 sty 12:22
J:
..jesteś w domu ... jeśli prosta O
1O
2 ma równanie: y = ax + b
| | 1 | |
to szukana prosta prostopadła ma równanie: y = − |
| x + k
|
| | a | |
.... i przechodz przez środek O
1O
2
26 sty 12:26
albi: no właśnie w tym problem, że nie mogę tej prostej prostopadłej wyznaczyć, ale to chyba dlatego,
że zrobiłem gafę − mając dwa punkty przez które przechodzi prosta, mogę wyznaczyć jej
współczynnik, zaraz spróbuję i dam znać czy mi wyszło.
26 sty 12:29
albi: dobra, wyszło mi; dzięki J, zagapiłem się i nie zauważyłem, że owa prosta przechodzi również
przez środki tego okręgu więc mogę wyznaczyć współczynnik kierunkowy x)
jakby ktoś w przyszłości szukał rozwiązania do tego zadania, to dorzucę:
k
s1s2: 8(y+4)=4(x+2) ← wzór z karty na równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty.
z czego wynika, po uporządkowaniu: y=
12−3, więc prostopadła do tej prostej ma równanie:
y=−2x+b; b wyznaczam przez punkt do którego ona należy, czyli: −2=−2(2)+b ⇒ b=2
więc równanie prostej to: y=−2x+2 co pokrywa się z odpowiedziami
26 sty 12:34