stereometria - walec
Ania: Cześć, potrzebuję pomocy z zadaniami:
1) Przekątna przekroju osiowego walca ma długość 10 i jest nachylona do płaszczyzny podstawy
pod kątem 30 stopni. Pole powierzchni bocznej walca do niego podobnego jest równe 100 √3 Pi.
Oblicz objętość każdego z tych walców.
2) Przekrój osiowy walca to czworokąt o przekątnych długości 6cm i 6cm. Przecinają się pod
kątem prostym. Obli pole powierzchni całkowitej tego walca.
Błagam o pomoc
22 lis 21:25
Basia:
ad.1
drugi walec
−−−−−−−−−−−−−−−−−
2πr*h = 100
√3π /:2π
r*h = 50
√3
pierwszy walec
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
D=10
D*sin30 = H
H = 10*
12 = 5
2R = D*cos30
2R = 5
√3
| | 25*3 | |
V1 = πR2*H = π* |
| *5 = .... |
| | 4 | |
dokończ obliczenia
ponieważ walce są podobne
2r = h
√3
h
2√3 = 100
√3 /:
√3
h
2 = 100
h=10
r=5
√3
V
2 = πr
2*h = π*25*3*10 =
dokończ
23 lis 00:47
Basia:
Jeżeli przekątne są równe i przecinają się pod kątem prostym to czworokąt jest kwadratem.
Stad:
2r=6
h=6
wylicz r i podstaw do wzoru
Pc = 2πr2 + 2πr*h
23 lis 00:49
Basia:
Oj to przekątne mają długość 6.
a2+a2=62
2a2 = 26
a2 = 18 = 9*2
a=√9*2 = 3√2
2r = 3√2
h = 3√2
23 lis 01:36