Całka nieoznaczona
Draghan: Część zadanka z polem powierzchni. Utknąłem w miejscu, gdzie należy obliczyć całkę następującą:
∫sin x *
√1 + cos2x dx
Pomoże ktoś...?
26 sty 11:57
J:
podstawienie: cosx = t −sinxdx = dt .... = −∫√1+t2dt ..
26 sty 12:35
Draghan: 
Mam nadzieję, że takie trywialne zadanie mnie nie rozłoży na kolokwium.
26 sty 12:47
Draghan: ...wcale nie takie trywialne...
26 sty 13:08
J:
| | x | | 1 | |
bo to nie jest całka trywialna ... = |
| √x2+1 + |
| ln(x + √x2+1) |
| | 2 | | 2 | |
26 sty 13:17
Draghan: Dzięki.
J.

Ja muszę spadać na kolokwium, jak wrócę to sobie na spokojnie jeszcze raz przeliczę.
26 sty 13:24
J:
to co podałem, to: ∫√x2+1dx ...oczywiście...
26 sty 13:27
Draghan: Spoczi, ja i tak nie "przepisuję wszystkiego jak leci", jak jakiś baran.

Pozdrawiam, miłego popołudnia.
26 sty 13:28
dr: całe zadanie brzmi Oblicz pole powierzchni bryły obrotowej : f(x)=sinx x∊ {0,pi}
mogę liczyć na pełne rozwiązanie zadania ?
26 sty 13:44