Wykaż, że równanie ma co najwyżej 2 rozwiązania
Aul: x2016+ax+b=0 . Wykaż, że to równanie ma co najwyżej 2 rozwiązania.
26 sty 11:39
Tadeusz:
f'(x)=2016x2015+a
f'(x)=0 ⇒ 2016x2015=a (pierwiastek nieparzystego stopnia)
funkcja ta może mieć tylko jedno ekstremum ... skoro jedno ekstremum to maksymalnie
dwa miejsca zerowe
26 sty 11:49
Aul: Dziękuję
26 sty 11:58
Tadeusz:
−
26 sty 11:59
Gray: Treść powinna być taka: "Wykaż, że to równanie ma co najwyżej 2 rozwiązania rzeczywiste".
26 sty 14:49
Saizou :
jak zwykle
Gray ma zawsze racje

bo np. w ciele zespolonym ma ich 2016
26 sty 14:58