rachunek prawdopodobieństwa
ami: Wybieramy losowo jedną liczbę spośród 1,2,3....20 Niech X oznacza sumę cyfr wybranej liczby.
Wyznacz rozkład zmiennej X.
Bardzo proszę o jakąś podpowiedź w tym zadaniu
Janek191:
| | 2 | |
X = 1 ( liczby: 1 i 10 ) p1 = P( X = 1) = |
| = 0,1 |
| | 20 | |
| | 3 | |
X = 2 ( liczby: 2, 11, 20 ) p2 = |
| = 0,15 |
| | 20 | |
X = 3 ( liczby: 3, 12 ) p
3 = 0,1
X = 4 ( liczby : 4 , 13 ) p
4 = 0,1
X = 5 ( liczby: 5, 14 ) p
5 = 0,1
X = 6 ( liczby: 6, 15 ) p
6 = 0,1
X = 7 ( liczby : 7, 16 ) p
7 = 0,1
X = 8 ( liczby: 8, 17 ) p
8 = 0,1
X = 9 ( liczby: 9, 18 ) p
9 = 0,1
| | 1 | |
X = 10 ( liczby: 19 ) p10 = |
| = 0,05 |
| | 20 | |