Ciągłość funkcji:)
Gląb: Hejka:
Mam granicę jednostronną do policzenia i w jedym miejscu nwm co napisać, a mianowicie
lim x cos1/x=lim 0*cos
∞=


? cos
∞ to ile :?
x−>0− x−>0−
26 sty 11:12
Gląb: Naprawdę nikt mi nie może pomóc?
26 sty 11:43
help: Nie ma granicy z funkcji trygonometrycznych przy ∞ i −∞
26 sty 11:54
J:
| | cos(1/x) | | −sin(1/x)*(−1/x2) | |
= lim |
| .. teraz reguła H .. dostajesz: lim |
| .
|
| | 1/x | | (−1/x2) | |
= 1 * ( − ∞) = − ∞
26 sty 11:58
J:
... wycofuję post .... x → − ∞
26 sty 12:04