matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz pochodną funkcji
marta689:
1. y=ln(cos
√
x
) 2.y=ln(x+
√
x
2
−2x
) 3.y=ln(sin
√
x−1
)
26 sty 10:30
J:
1
1
tg
√
x
1) f'(x) =
*(−sin
√
x
)*
= −
cos
√
x
2
√
x
2
√
x
26 sty 10:38
J:
1
2x − 2
2) f'(x) =
*
= .. uprość
x+
√
x
2
−2x
2
√
x
2
−2x
1
1
ctg
√
x−1
3) f'(x) =
*cos
√
x−1
*
=
sin
√
x−1
2
√
x−1
2
√
x−1
26 sty 10:42