dokładnie jedno przekształcenie
daarko: Uzasadnić, że istnieje dokładnie jedno przekształcenie liniowe f : R1[x] → R1[x],
dla którego f(x) = 2x + 2, f(3 − x) = x + 7.
26 sty 10:08
Gray: Aby zdefiniować przekształcenie liniowe wystarczy określić je na bazie przestrzeni. To pozwoli
obliczyć jego wartość na dowolnym wektorze. Ponieważ funkcje e0(x)=x oraz e1(x)=3−x tworzą
bazę R1[x], zatem... koniec. Znamy wartości na bazie; znamy wszędzie.
26 sty 11:15
daarko: a czemu one tworzą bazę? jak to sprawdzić
26 sty 11:24
Gray: Są liniowo niezależne i generują całą przestrzeń R2[x].
Linowa niezależność: czy z warunku αe0(x)+βe1(x)≡0 wynika, że α=β=0?
Sprawdzamy:
αe0(x)+βe1(x) = αx+β(3−x) = x(α−β) + 3β≡ ⇔ β=0 oraz α−β=0 ⇔ α=β=0.
To oznacza, że są liniowo niezależne.
Generowanie: czy każdy wielomian z R2[x] jest kombinacją liniową e0 i e1?
Sprawdzamy: czy dla dowolnych a,b∊R istnieją liczby α,β∊R, dla których ax+b=αe0(x)+βe1(x)?
Liczymy:
ax+b=αe0(x)+βe1(x) ⇔ ax+b = αx+β(3−x) ⇔ax+b = (α−β)x+3β ⇔
⇔a=α−β oraz b=3β ⇔ β=b/3 oraz α=a + b/3, więc istnieją.
26 sty 14:43