pomoc przy calkach
paw: Bardzo prosze o pomoc! potrzebuje rozwiazania trudniejszych przykladow calek− nr 2,3,4
http://imgur.com/81iRNoU
26 sty 09:51
J:
2) ∫x
√a−xdx ... podstawienie: t =
√a−x , t
2 = a − x , 2tdt = −dx , x = a − t
2
3) ∫x
√1+x2dx ... podstawienie: t = 1+ x
2 , dt = 2xdx ,
| | dt | |
4) ∫ctg4xdx ... podstawienie: t = ctgx , − |
| = dx |
| | t2+1 | |
26 sty 10:10
paw: Noglbys mi rozpisac 4 przyklad?
26 sty 10:11
Draghan: | | cos4 x | |
W czwartym możesz najpierw rozpisać ctg4 x = |
| a potem działać z jedynką |
| | sin4 x | |
trygonometryczną.
26 sty 10:15
J:
| | (t2−1)(t2+1) + 1 | | 1 | |
= − ∫ |
| dt = − ∫(t2−1)dt − ∫ |
| dt = ..... |
| | t2+1 | | t2+1 | |
26 sty 10:16
J:
| | t4 | |
w 4) ...całka wyjściowa : − ∫ |
| dt |
| | t2+1 | |
26 sty 10:18
paw: ALE JAK Z SIN jest t2+1?
26 sty 10:22
J:
patrz post: 10:10 .... tam nie ma sinusa...
26 sty 10:28
paw: A mpzeciemi Caly przyklad rozpisac? Gubie sie
26 sty 10:40
J:
| | dt | |
4) t = ctgx , − |
| = dx
|
| | t2+1 | |
| | t4 | | t4 − 1 + 1 | |
... = − ∫ |
| dt = − ∫ |
| dt = ...patrz: 10:16 .. |
| | t2+1 | | t2+1 | |
26 sty 10:45
paw: I tak moge zapisac?
26 sty 10:49
J:
... oczywiście, i dalej rozwiązuj całkę : post 10:16 ..
26 sty 10:56
paw: Ok. Mozecie jeszcze przyklaf 5 zrobic? Tego nie umiem
26 sty 10:59
J:
5) t =
√x2+1 , t
2 = x
2 +1 , x
2 = t
2 −1 , dt = dx
26 sty 11:09